Servis Volvo vozila | Šta je ABS senzor brzine?

Šekspirova 9, Surčin, Beograd Pošaljite upit Radno vreme: 08-17h

Šekspirova 9, Surčin, Beograd

Servis Volvo vozila | Šta je ABS senzor brzine?

Servis za Volvo vozila | Blog

Šta je ABS senzor brzine?


Kočioni sistemi protiv blokiranja (ABS) su postali uobičajena pojava u 1990-ima. Tehnologija se sada nalazi na svim modernim vozilima. 

Ako ste dovoljno stari, možda se sećate da ste morali "napumpati kočnice" u vanrednoj situaciji kako biste sprečili da se točkovi zakopčaju. Pa, pogodite šta? Zahvaljujući ABS-u, automobil radi sve što pumpa radi za vas. Sve što trebate učiniti je da stupite na papučicu kočnice.

U srcu ABS sistema, naći ćete računar, koji se naziva upravljačkim modulom. Modul koristi ABS senzore brzine za merenje brzine okretanja točkova vašeg automobila. Ako senzori pokazuju da će se dogoditi blokiranje točkova, upravljački modul gura kočnu tečnost na klizni točak (kola) kako bi se sprečilo blokiranje.

ABS senzor brzine - poznat i kao senzor brzine točkova - meri rotacionu brzinu čitanjem zupčastog prstena. Obično je prsten pričvršćen na osovinu osovine ili glavčine automobila.

Većina automobila sa kasnim modelom ima četiri ABS senzora brzine - po jedan na svakom točkiću. Međutim, starije aplikacije mogu imati samo jedan ili dva takva senzora. Primer je sistem protiv blokade stražnjeg točka (RVAL), koji se često nalazi na pickup-ima, a koji koristi samo jedan senzor brzine na diferencijalu.

Servis za Volvo vozila | Call Phone